2014-010CIOFF®, Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d'Arts Traditionnels) osnovan je 1970. godine u Confolensu u Francuskoj. Osnivači su bili Henri Coursaget, Francuska, Fanny Thibout, Belgija, Josef Hendriks, Nizozemska, Acs Miklosne, Mađarska, Aldeman Jim Tatchell, Velika Britanija, Joao Moreira, Portugal, Shmuel Bialik, Izrael, dr. Bruno Ravnikar, Slovenija, u ime tadašnje Jugoslavije, Paul Pulh, Švicarska i drugi. Cilj je organizacije, između ostalog, unapređenje festivala folklora diljem svijeta, poboljšanje kvalitete programa festivala, a samim time i festivalskih grupa, ujednačenje uvjeta koje trebaju osigurati festivali grupama koje nastupaju (ishrana, smještaj, džeparac, zdravstveno i životno osiguranje sudionika i dr.).

Organizacija djeluje kao nevladina organizacija Sjedište organizacije je u Parizu. Organizacija trenutno broji 90-ak članova-država što redovnih što pridruženih, širom svijeta po principu jedna država jedna organizacija (Sections Nationales) . Djeluje po sektorima koji su osnovani na zemljopisnom principu: Sjevernoeuropski sektor (predsjednica Rita Korhonen), Srednjoeuropski (predsjednica Susanne Kramer), Južnoeuropsko-afrički (predsjednik Rafael Maldonado), Azijsko-oceanijski (Muammer Arslan), Latinoamerički (Alejandro Camacho) i Sjevernoamerički (Leticia Bulotano). Na Kongresu u Meksiku  u studenom 2013. za predsjednika je izabran gosp. Philippe Beaussant, Francuska,  dosadašnji generalni tajnik, a za generalnu tajnicu gđa Olga Maloney, Velika Britanija. Organizacija uživa potporu UNESCO-a posebno u oblasti zaštite nematerijalne kultune baštiine zapisane u UNESCO konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Stalni predstavnik CIOFF® u UNESCO-u je gđa Magdalena Tovornik iz Slovenije.

Hrvatska sekcija osnovana je 1992. godine u Poreču. Osnivači su bili dr. Bruno Ravnikar, tada aktualni tajnik još uvijek postojećeg CIOFF®-a Jugoslavije, Joško Vrljičak, onovremeni predsjednik splitskog KUD "Jedinstvo"  te Ante Cukrov, direktor porečkog festivala "Zlatna sopela". Na kongresu u Argentini u listopadu 1992. jugoslavenska organizacija brisana je s popisa članica svjetskog CIOFF®-a, dok je Hrvatska sekcija, zajedno sa slovenskom,  primljena je u punopravno članstvo svjetske organizacije. Uz organizacijsko-folklorne, uvjet je bio da je zemlja članica UN. Bilo je to vrijeme Domovinskog rata, premda od mnogih zemalja Europe priznata, mlada Hrvatska još nije bila i članica u UN pa je trebalo obaviti velik posao oko prijema uključujući primjenjujući i zaključke tadašnje tzv. Badinterove komisije. Na kongresu u argentinskom Santa Feu Hrvatska je jednoglasno prihvaćena.

Sjedište Sekcije je u Poreču.

Sekcija pripada Južnoeuropskom i afričkom sektoru (Secteur d'Europe du Sud et d'Afrique), kojem pripadaju Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Crna Gora, DR Kongo, Francuska, Gambija, Grčka, Hrvatska, Italija, Južnoafrička Republika,  Makedonija, Portugal, Swaziland, Španjolska i Švicarska uz još niz afričkih zemalja u svojstvu dopisnog člana. (Južnoeuropskom sektoru priključene su afričke zemlje budući još ne postoje realni uvjeti za formiranjem samostalnog afričkog sektora.).

Osim razmjene grupa, CIOFF® organizira seminare na teme dječjeg folklora, očuvanja folklorne baštine, problematike scenskog predstavljanja folklora, načinu zapisivanja plesova i dr. Ove seminare u pravilu vode stručnjaci iz pojedinih zemalja-članica ali i stručnjaci UNESCO-a.

Glavnina organizacijskih poslova, rasprava o festivalima, kao i platforme za princip i način razmjene folklornih grupa, obavljaju se na sjednicama Sektora, odnosno na Kongresu cijelog CIOFF®-a. Kongresi se održavaju svake godine uvijek u drugoj zemlji. To sito vrijedi i za sjednice Sektora. U dvadeset dvije godine svojeg članstva u ovoj velikoj svjetskoj folklornoj obitelji Hrvatska je bila tri puta domaćin sjednici Južnoeuropskog i afričkog sektora:  1993. (Poreč),  2002. (Varaždin) i 2010 (Split).

Na kongresu 1999. u Brazilu na inicijativu argentinskog delegata, prof. Huga Ifrana pokrenuta je organizacija CIOFF® sekcija mladih. Za sada organizacija HR CIOFF ®, kao ni mnoge članice, nije organizirala ovu sekciju.

CIOFF® u olimpijskoj godini organizira Folklorijadu, svojevrsnu folklornu olimpijadu na kojoj sudjeluju grupe iz većine zemalja - članica. Prva je održana u Brunnsumu u Nizozemskoj 1996. g. (od naših grupa sudjelovalo je «Jedinstvo» iz Splita), druga je održana u Tokiju 2000. (Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana), 2004. u Pečuhu i Budimpešti (izvorna grupa Cere iz Žminja u Istri) na kojoj je sudjelovalo 150 folklornih grupa iz zemalja članica i Mađarske. Folklorijada 2008 nije održana (Kina). Godine 2012. Južna Koreja (grad Anseong) bila je domaćin 4. Folklorijadi na kojoj je sudjelovalo 88 folklornih grupa iz 49 zemalja. Od naših grupa sudjelovao je KUD Gorjanac iz Gorjana s programom proljetnog ophoda Ljelja, jednim od 13 hrvatskih folklornih fenomena  s UNESCO-ve Liste nematerijalne kulturne baštine.

U organizacijskom smislu Hrvatska sekcija egzistira kao udruga pa je tako i registrirana u  Registru udruga.

Financijski Hrvatska sekcija, kao uostalom i ostale sekcije širom svijeta, živi od članarina svojega članstva. Trenutno godišnja članarina za sve članove iznosi 1500  kuna. U godini kad je neka članica organizator sjednice Sekcije ne plaćča članarinu. Iz ovih sredstava financira se redovna djelatnost uključujući i članarinu svjetskom CIOFF®-u (520 €) odnosno sektoru (120 €). Troškove za posebne programe (sudjelovanje na raznim stručnim i znanstvenim skupovima i, kongresima s tematikom bliskom djelatnosti CIOFF®-a dobrim dijelom snosi Ministarstvo kulture.
Hrvatska sekcija trenutno broji 60-tak članova širom Hrvatske. Kako je u Hrvatskoj bilo svega nekoliko festivala folklora – Zlatna sopela u Poreču, Karlovcu, Velikoj Gorici (koja je u međuvremenu prestala biti članom), u redovno su članstvo primljena kulturno-umjetnička društva kao ravnopravni članovi, pa su članovi sada, uz festivale koji su u međuvremenu formirani, i folklorna društva iz cijele Hrvatske: od Osijeka, Vinkovaca i Đakova, preko Varaždina i Zagreba do Dubrovnika. Posredstvom sekcije organizirano je do sada više od 300 putovanja naših folklornih grupa širom svijeta: u Albaniju, Argentinu, Belgiju, Brazil, Bugarsku, Cipar, Češku, Dansku, Estoniju, Egipat, Finsku, Francusku,  Grčku, Indiju, Indoneziju, Irsku, Italiju, Japan, Kanadu, Kinu, Koreju (južnu), Latviju, Litvu, Mađarsku, Maleziju, Meksiko, Moldovu, Nizozemsku, Njemačku,  Peru, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Slovačku, SAD, Španjolsku, Švicarsku, Tursku, Ukrajinu, Veliku Britaniju itd. koje su sudjelovale na nekom od preko 300 festivala folklora koje organizira samo CIOFF® širom svijeta (Postoje još dvije slične organizacije, jača od njih je Internationale Organisation für Volkunst - IOV sa sjedištem u Mödlingu kraj Beča.). Istovremeno su kod nas gostovale družine iz Albanije, Argentine, Armenije, Austrije, Belgije, Bugarska, Burjatije, Cipra, Etiopije, Finske, Francuske, Grčke, Gruzije, Guam otoka (SAD), Indije, Indonezije, Italije, Izraela, Južnoafričke republike, Kalmikije, Kanade, Kolumbije, Koreje, Martiniqua, Meksika, Nizozemske, Osetije, Paraguaya, Portugala, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske, Švicarske, Tajvana, Turske, Tuve i dr.

Uz gornje, djelatnost HR CIOFF®-a usmjerena je i na organizaciju nekih međunarodnih festivala. Tako u suradnji s nacionalnim sekcijama CIOFF® Slovenije, Austrije, Mađarske, Slovačke i Italije radi na organizaciji dječjeg festivala koji bi se odvijao po 2-3 dana u svakoj od navedenih članica, a jedan se već 5 godina uspješno realizira na prostoru Furlanije-Julijske Krajine a kojeg izravno financira Europska zajednica. Sličnom inicijativom nastao je i festival Alpe-Adria u kojem sudjeluju folklorne grupe iz 4 zemlje - Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije s mogućim proširenjem na Mađarsku, i gdje je domaćin svake godine druga zemlja-nacionalna CIOFF® sekcija Austrije, Hrvatske i Slovenije te Talijanska folklorna unija (Unione folklorica italiana, UFI). Hrvatska je bila domaćin 2008. i 2012. (KUD Punat) Festival traje dva dana.

Uz posredovanje u nastupu naših folklornih grupa na svjetskoj pozornici te nastupu inozemnih grupa na našim festivalima, Hrvatska sekcija CIOFF® je tijekom 2002., uz održavanje sjednice Južnoeuropskog sektora, upriličila i reviju hrvatskog folklora, dvodnevnu folklornu manifestaciju (u travnju mjesecu u Varaždinu) u prisustvu najodgovornijih osoba iz svijeta folklora u zemljama članicama Južnoeuropskog sektora. Bila je to ujedno i svojevrsna smotra najboljih hrvatskih folklornih društava. Slična revija članica HR CIOFF® održana je za dalmatinsku regiju 2008 u Splitu. Mislimo da je takva praksa dobra kako bismo imali cjeloviti uvid u trenutnu kvalitetu članica naše organizacije.

 

 


Svi sadržaji objavljeni u bilo kojem obliku i/ili dijelu ovog internet portala vlasništvo su CIOFF®-HRVATSKA SEKCIJA.
Nije dozvoljena nikakva uporaba bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika.

Sve dijelove ovog internet portala posjetitelji koriste isključivo na osobnu odgovornost.

 

 

Copyright © by CIOFF® - HRVATSKA SEKCIJA, 1992.-2014. Sva prava pridržana.
Webmaster: DABA performances.