Od 27. listopada do 3. studenog u Monterreyu, glavnom gradu meksičke savezne države Nuovo Leon održan je 37. redovni godišnji kongres CIOFF®. Kongresu su prisustvovali delegati 70-ak članica CIOFF® iz raznih dijelova svijeta.

Hrvatsku sekciju CIOFF® predstavljao je tajnik HR CIOFF®, prof. Ante Cukrov. Kongres je završio u petak 2. studenog, dok je u subotu 3. studenoga upriličen obilazak glavnog grada i znamenitih astečkih piramida u astečkom gradu Teotihuacan. U ponedjeljak, 5. studenog počinje međunarodni Forum kulture   na kojem uz niz ansambala različitih proigramskih usmjerenja sudjeluje i HKUD "Osijek 1862". Interesanztno je napomenuti da su Osječani gostovali u Monterreyu i 1999 godine. Veliki uspjeh koji su tada polučili navedo je organizatore Foruma da ponovno zatraže nastup vrijednih Osječana, jednog od trenutno najboljih folklornih društava u Hrvatskoj.

Sjednica Južnoeuropskog sektora

Prvi dan 37. Kongresa posvećen je stanju u pojedinim sektorima pa je tako održana sjednica Južnoeuropskog sektora kojem pripada i Hrvatska. Hrvatska, zajedno nizom drugih članica insistira na dosljednom poštiuvanju normi CIOFF® prilikom odabira festivalskih grupa i uvjeta koje festivali trebaju osigurati. Zaključak je Sektora da će Hrvatska za iduću sjednicu Sektora (BiH u proljeće 2008.), odnosno Kongresa (Istambul, studenoga 2008.) elaborirati stanje  u okviru ove teme unutar Sektora (relacija CIOFF®-nacionalna sekcija-festivali-grupe).

Sektor se bavio i pitanjima kulturnih različitosti unutar samog Sektora kao i problemima disperzije kulture (sve u okviru problematike UNESCO-a). U tu svrhu Sektor će u suradnji s nacionalnim sekcijama izraditi listu stručnjaka za pojedine segmente kulturne politike i praktičnog rada unutar folklornih društava i festivala. U tom smislu Sekciju čeka ozbiljan posao na izradi ove liste kompetentnih osoba za međunarodnu suradnju.
 
Budući je za hrvatsku nacionalnu sekciju bitna položaj Mediteranskog festivala, odnosno porečke Zlatne sopele za sljedeću sjednicu Sektora Sekcija treba elaborirati međunarodnu vrijednost Mediteranskog festivala i njegov razvoj do kraja 2011. godine. Materijal će biti dio sadržaja kulturne konferencije sljedećg Kongresa.

Kongres se bavio djelomično proceduralnmim pitanjima uz izbor dijela novog rukovodstva svjetske organizacije.

Izabran je dio novog rukovodstva CIOFF®. Predsjednikom je ostao tajlandski delegat dr. Udomsak Sakmunvong (Tajland), potpredsjednici Jerzy Chmiel (Poljska) i Hugo Ifran (Argentina), glavni tajnik Philippe Beaussant (Francuska). Stalni predstavnik CIOFF® pri UNBESCO-u je Jean Roche (inače predsjednik Južnoeuropskog sektora).

Tijekom Kongresa delegati su imali mogućnost upoznati se sa stanjem očuvanosti i prezentacije meksičke tradicijske kulture na prostorima zapadnog dijela SAD, posebno u Kaliforniji te načinu rada u meksičkim folklornim ansamblima na primjeru folklornog ansambla iz Veracruza na zaljevskoj obali Meksika.

 


Svi sadržaji objavljeni u bilo kojem obliku i/ili dijelu ovog internet portala vlasništvo su CIOFF®-HRVATSKA SEKCIJA.
Nije dozvoljena nikakva uporaba bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika.

Sve dijelove ovog internet portala posjetitelji koriste isključivo na osobnu odgovornost.

 

 

Copyright © by CIOFF® - HRVATSKA SEKCIJA, 1992.-2014. Sva prava pridržana.
Webmaster: DABA performances.