Zahvaljujući iznimnom trudu svih uključenih u HR CIOFF® uspjeli smo ojačati organizaciju što nas danas čini nezaobilaznom činjenicom ne samo na hrvatskom folklornom prostoru već i na prostoru djelovanja CIOFF. Cijena hrvatskih folklornih skupina u inozemstvu je iznimno visoka i naše folklorne grupe rado su viđene na svjetskim folklornim pozornicama. No, ponekad se desi i kakva nekritičnost kod nekih grupa pa reflektiraju na festivale veće kulturološke i umjetničke razine od vlastite vrijednosti. Stoga je teško i savjetovati grupama a i međunarodnim festivalima, koja bi naša folklorna grupa najbolje odgovarala i na kojem festivalu bi došla najviše do izražaja.

U posljednje vrijeme Sekciji je pristupio znatan broj novih grupa. Pratimo zbivanja i rangiranja pojedinih naših grupa na Državnoj smotri koju organizira Hrvatski sabor kulture. No kako na mnogim županijskim smotrama, koje su izlučne za Državnu smotru, ne sudjeluju sve relevantne grupe a u nekim županijama županijske smotre ni nema a niti su svi sudionici Državne smotre članovi HR CIOFF®,  ova Smotra ne daje pravi uvid u vrijednost i kvalitetu naših članica. To se isto odnosi i na festival novih koreografija koje organizira FOKA, udruga koreografa, jer je taj dobar festival ipak samo festival pojedinih koreografa. Stoga ni on ne daje uvid u pravo stanje kvalitete. Najbolje bi bilo pratiti pojedine grupe na njihovim godišnjim koncertima. No to je posao vrlo opširan i zahtjeva velika financijska sredstva kojima Sekcija ne raspolaže.

Stoga smatramo da bi bilo najsvrsishodnije organizirati reviju grupa članica HR CIOFF® na kojoj bi se na jednom mjestu mogla vidjeti kvaliteta, kakvu smo organizirali u Varaždinu 2002. godine. Međutim, obzirom na broj članica (trenutno 35) takva bi revija trebala trajati nekoliko dana što opet iziskuje  znatna financijska sredstva.

No ako nije moguće istovremeno okupiti sve članice mogu se okupiti po županijama odakle dolaze i u sklopu već postojećih manifestacija. Po toj ideji, a u dogovoru s organizatorima, revija bi se organizirala još ovog proljeća za sve županije na način:

• za grupe iz istarske i primorsko-goranske županije u Puntu na otoku Krku u okviru Festivala Alpe Adria, u subotu 31. svibnja (program na otvorenom);
• za grupe iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije u Metkoviću u okviru Dalmatinske smotre Na Neretvu misečina pala, u nedjelju, 11. svibnja; 
• za grupe iz Ličko-senjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Bjelovarsko-bilogorske županije u Karlovcu u okviru Smotre izvornog folklora Karlovca u drugoj polovini travnja;
• za grupe iz Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije u Varaždinu, posebna manifestacija ili uz županijsku smotru tijekom travnja ili svibnja;
• za grupe iz Zagreba i Zagrebačke županije posebna manifestacija ili uz smotru KUD-va Zagreba;
• za grupe iz Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske te Požeško-slavonske županije uz postojeću manifestaciju Šokačka se grana vije 29. ožujka u Slavonskom Brodu. Na Grani tradicionalno sudjeluju grupe Osijek 1862, Tena iz Đakova, FAB iz Broda i vinkovački Šumari. Pored ovih, članice HRCIOFF su još Željezničar iz Osijeka te SKUD Prosvjeta iz Vukovara. Budući su organizacijske pripreme za ovogodišnju Granu već završile i sada je nemoguće ulaziti u već gotov program, zamolit ćemo ova dva KUD da organiziraju svoje  samostalne koncerte u vrijeme od travnja do početka lipnja.

U odabiru repertoara primijenit ćemo uzancu primijenjenu na prvoj reviji HRCIOFF 2002 u Varaždinu, a koju primjenjuje i Hrvatski sabor kulture: svaka će grupa prijaviti 5 koreografija a posebno će povjerenstvo  nekoliko dana prije izvedbe obavijestiti grupe o izabranom programu.

Posebno povjerenstvo pratit će nastupe ovih grupa na navedenim manifestacijama. Premda neće biti klasičnog rangiranja u smislu 1,2,3 … mjesta nadamo se da ćemo uspjeti dobiti sliku o vrijednosti naših članica kako bismo lakše izabrali i grupe i festivale za naredne godine.

Bit će ovo prvi korak u stvaranju kriterija izlaska naših folklornih grupa na međunarodnu scenu u organizaciji HRCIOFF a  koji sada ne postoje pa na hrvatskom folklorno-festivalskom nebu vlada opći kaos  kad je riječ o gostovanjima u inozemstvu.

O detaljima vezanim za gornje grupe i ansambli bit će blagovremeno obaviješteni.

 


Svi sadržaji objavljeni u bilo kojem obliku i/ili dijelu ovog internet portala vlasništvo su CIOFF®-HRVATSKA SEKCIJA.
Nije dozvoljena nikakva uporaba bilo kojeg dijela sadržaja bez dozvole vlasnika.

Sve dijelove ovog internet portala posjetitelji koriste isključivo na osobnu odgovornost.

 

 

Copyright © by CIOFF® - HRVATSKA SEKCIJA, 1992.-2014. Sva prava pridržana.
Webmaster: DABA performances.